Λίμνη Πλαστήρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Η τεχνητή Λίμνη Ταυρωπού

Χώρες

Ελλάδα

Γεωγραφικό Διαμέρισμα

Θεσσαλία

Νομός

Καρδίτσας

Γεωγραφικό Μήκος

21.7526

Γεωγραφικό Πλάτος

39.2972

Τύπος λίμνης

Τεχνητή Λίμνη

Ημερομηνία Κατασκευής

30 Οκτωβρίου  1960

 

Μέγιστο Μήκος

12 χιλιόμετρα

Μέγιστο Πλάτος

4 χιλιόμετρα

Έκταση

24 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Μέγιστο Βάθος

60 μέτρα

Όγκος Νερού

400,000,000 κυβικά μέτρα

Ύψος Επιφάνειας

750 μέτρα

      Η Λίμνη Πλαστήρα είναι λίμνη που βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο Νομό Καρδίτσας. Είναι τεχνική λίμνη, και το επίσημό της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού.

Σχηματισμός της λίμνης

     Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα, η δε ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, και είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο φέρεται να είπε "πως εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη", απ' όπου και το πιο γνωστό της όνομα.


   Η χρηματοδότηση της έγινε από χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα (πολεμικές επανορθώσεις) και την κατασκευή ανέλαβε γαλλική εταιρεία. Σήμερα τη διαχείριση του φράγματος έχει αναλάβει η ΔΕΗ. Πριν την κατασκευή της λίμνης, υπήρχε στο οροπέδιο το λεγόμενο αεροδρόμιο Νεράιδας, που δημιουργήθηκε κατά την κατοχή από τους Άγγλους, όπου και προσγειώθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα το πρώτο συμμαχικό αεροπλάνο (Αύγουστος 1943).

Σημερινή εικόνα της λίμνης:

     Περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο μήκος 12 km, μέγιστο πλάτος 4 km, η συνολική της επιφάνεια είναι 24 km2, ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 m και το ανώτατο υψόμετρο της είναι 750 m. Το νερό της χρησιμοποιείται για άρδευση και ηλεκτροπαραγωγή, καθώς εκεί κοντά, στο χωριό Μητρόπολη, βρίσκεται και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 129,9MWatt.Τα τελευταία χρόνια έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη λίμνη.

Ο Καιρός στην Ελλάδα

 

 

Free counters!

Free Web Counter


 

 


 

Η Λίμνη Πλαστήρα

Επαφή

S E F I S Τ.Κ.: 34005 Λίμνη - Ευβοίας sefiss@in.gr