Λίμνη Πλαστήρα - Φυλακτή

     Η Φυλακτή είναι ορεινό χωριό του νομού Καρδίτσας. Βρίσκεται στο τέλος του επαρχιακού δρόμου και σε απόσταση 32χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας.

     Είναι χτισμένη σε υψόμετρο από 1.100m έως και 1.200m στις πλαγιές των Αγράφων, στο βόρειο πρανές του "Μεγάλου ποταμιού" και απολαμβάνει τη θέα καθώς βλέπει σε ένα υπέροχο δάσος ελάτης, και τις επιβλητικές κορυφές των Αγράφων "Βουτσικάκι" και "Μουτσιάρα" αλλά και προς τη λίμνη Πλαστήρα από ορισμένα σημεία από την οποία είναι  πολύ κοντά, αποτελώντας έτσι έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Θεσσαλίας.

      Η παλαιά ονομασία του χωριού, η οποία διατηρήθηκε μέχρι το 1928, είναι Σερμένικο (Σιρμινίκ). Η ιστορία του χωριού ανάγεται στα προβυζαντινά χρόνια, όταν βρισκόταν στη θέση Άγιοι Απόστολοι και είχε την ονομασία Μεγάλη Πολιάνα, οι κάτοικοι όμως λόγω αρρώστιας μετακινήθηκαν στη σημερινή θέση.

     Η Φυλακτή ανήκει στον δήμο Λίμνης Πλαστήρα  και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 476 κάτοικοι.

     Στη διαδρομή από Πεζούλα προς Φυλακτή, περνάμε πάνω από παλιό πετρόχτιστο γεφύρι ενώ στο χωριό θα συναντήσουμε τις πετρόχτιστες βρύσες Παπαδέικη, Λίμπο, Κασάνδρας και Ξηρόβρυση και στο δάσος τη βρύση Εννιά Νερά.

      Το χειμώνα κατοικούν στη Φυλακτή μόλις 35 άτομα ενώ ο αριθμός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ανέρχεται σε 800, με την έλευση των επισκεπτών και παραθεριστών. Οι ασχολίες των κατοίκων, όπως και στην πλειοψηφία των χωριών της περιοχής, είναι η γεωργία (οπωροκηπευτικά, πατάτες, φασόλια, καλαμπόκι, καρύδια) και η κτηνοτροφία (πρόβατα). Προμηθευτείτε  από τους ντόπιους παραγωγούς  ρίγανη, καρύδια, κάστανα, φασόλια και πατάτες.

     Στη Φυλακτή λειτουργούν παραδοσιακοί ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια που εξασφαλίζουν στους επισκέπτες τους άνετη διαμονή.

     Επισκεφθείτε τη Μονή της Αγ. Τριάδος (η οποία χρονολογείται από το 17ο αιώνα και διαθέτει ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες) και τις εκκλησίες του χωριού Άγιο Γεώργιο και Αϊ Γιάννη καθώς και το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.

     Επιδοθείτε σε πεζοπορία μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο που θυμίζει περισσότερο Αυστρία και Ελβετία, συνειδητοποιώντας έτσι τις ομορφιές που κρύβει δίπλα μας η μικρή μας χώρα. 

Ο Καιρός στην Ελλάδα

 

 

Free counters!

Free Web Counter


 

 

     

 

Επαφή

S E F I S Τ.Κ.: 34005 Λίμνη - Ευβοίας sefiss@in.gr